Sunday, February 21, 2021

Terminály ( nielen ) pre NCB85

   Tak ako vo filme "Cesta do pravěku", som sa aj ja vydal na cestu späť v čase. Moji dinosaury sú však z ríše výpočtovej techniky.  S NCB85 som sa prepracoval od terminálového programu na PC k simulátoru historických terminálov VT100 a VT52 - Geoff ASCII terminal. Toto riešenie je priestorovo ideálne...ale uznajte, 32-bitové PIC pri 8085 a CP/M? Najprv som sa preto zbavil PC klávesnice a potom prišiel na rad aj samotný Geoff terminál. Zostavu s Geoff terminálom a monitorom Philips BM7502 vystriedalo usporiadanie s terminálom reálnym a síce s CM7202.M2    ( = VT100 ), ktorý svojimi rozmermi vzbudzuje zaslúžený rešpekt a eliminoval z projektu posledný rušivý element a síce samotného Geoffa.


Tento drobček však doma vzbudil vlnu nevôle ( zjavne pre svoje rozmery ) a preto po krátkej dobe padlo rozhodnutie ÚV o nutnosti vytvorenia priestorov samostatného "výpočtového strediska". Priestory sa mi našťastie podarilo nájsť a väčšie rozmery techniky už nebol problém.

Aby som sa držal myšlienky spomínaného filmu, tak som sa vydal ešte hlbšie do minulosti. Predchodcom CM7202.M2 bol CM7202... Mimochodom pre mňa je to najkrajší terminál z ČSSR.

Takže tu je už v nových priestoroch. Na bočnej strane má označenie  SM53/10, čo bol systém na riadenie technologických procesov. Podľa jeho popisu však tento kryt zrejme patril pôvodne inému terminálu.


A nakoniec oba terminály spolu. Na obrazovkách je vidieť následky prečítania knihy od K. Hodinára, Štandardné aplikačné programy osobných počítačov. Vľavo úvodná obrazovka databázového programu pre knižnice, ako ukážka použitia programu dBase II uvedeného v knihe. Ostatne poriadne výpočtové stredisko predsa musí mať aj svoj zdroj Vedecko TEchnických Informácií, teda svoju knižnicu a nie nejaké tie internety. Vpravo som si podľa popisu dBase v spomínanej knihe vytvoril jednoduchú databázu na
Evidenciu Zásob Elektronických Súčiastok.



  No a na koniec musia byť aj nejaké videá.

Štart basicovskej hry Startrek na termináli CM7202



ASCII animácia na termináli CM7202.M2



Oživenie každého z terminálov bola kapitola sama o sebe, takže chystám aj podrobnejšie  články o každom z nich.

4 comments:

  1. No, sú to naozaj "kusy". K miestnosti na to gratulujem. Mňa vždy dostáva použitý ventilátor v zariadení.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem. Áno je to tam ako na letisku. V šedom termináli bol originál použitý ventilátor MEZAXIAL na 230V a to je riadny vrtulník. V mojom ale chýbal, tak som ho nahradil iným druhom na 12V, ktorý je o poznanie tichší. No ale je ho tam treba lebo na chladiči zdroja sa v momente dajú smažiť vajíčka. Napodiv hnedý terminál ventilátor nemá, asi preto že už používa spínaný zdroj a elektronika sa nehreje viac ako PMD85.

      Delete
  2. Paráda, v reálnom soc. som zažil ten starší. Ten zelený som mal potom neskôr doma k PP-06. Kúpil som ho pri likvidácii BEZ v cca 1993. Teperil som ho vlakom v batožinovom vozni z BA do Tr.Teplej.

    ReplyDelete
  3. Tak to musel byť celkom adrenalín ale určite to vyvážil potom ten pocit keď si ho rozložil doma na stole :). Starší terminál už čaká na SBC6120-RBC (PDP-8/E). Plošák aj CPU dorazili, už ho len osadiť, oživiť a nahrať z diernej pásky Focal69.

    ReplyDelete